Campionate Mondiale

miercuri, 6 iunie 2012

Portocala Mecanică



Reprezentații țării lalelelor și-au început aventura la europene în cea de-a doua ediție, după ce la EURO-1960 au absentat. Patru ani mai târziu Olanda a fost eliminată în optimi de Luxemburg: în prima manșă disputată pe stadionul olimpic din Amsterdam cele două selecționate s-au despărțit egalitate scor 1-1. 41 de zile mai târziu Luxemburg reușea să o scoată din competiție pe Olanda prin dubla lui Dimmer chiar dacă duelul a avut loc la Rotterdam.

Sărim peste ediția din 1968 în care Olanda nu a reușit sa se califice în faza finală a competiției după ce a ocupat penultimul loc în grupa 5 preliminară, în spatele calificatei Ungaria și Germaniei Democrate. 
În 1972 istoria se repetă: Olanda nu reușește să iasă din grupe fiind doar la două puncte distanță de Iugoslavia. "Portocala mecanică" a fost învinsă o singură dată în grupa a șaptea preliminară de iugoslavi, rezultat care o lăsa acasă.


Ascensiunea Olandei a început 4 ani mai târziu când Olanda a cucerit bronzul chiar în fața gazdei - Iugoslavia. În sferturi elevii Gregorius au umilit cu 5-0 în prima manșă și 2-1 în retur. În penultimul act olandezii au fost învinși cu 3-1 de Cehoslovacia care a și reușit în cele din urmă să cucerească trofeul. În acea partidă Johan Cruyff a luat galben în minutul 0.

După ce cea mai importantă competiție a Europei între țări a suferit mari schimbări la capitolul organizatoric Olanda în urma preliminariilor, "portocala mecanică" a fost aruncată în prima grupă cu Germania, Cehoslovacia și Grecia. După ce a obținut o singură victorie, o remiză și a suferit o singură înfrângere Olanda a ocupat poziția a treia și nu a obținut dreptul de a se duela cel puțin pentru medaliile de bronz.

Olandezii au ghinion în preliminariile pentru EURO-1984 când au fost lăsați acasă de golaverajul mai inferior în comparație cu cel al Spaniei, "țara lalelelor" a cucerit patru ani mai târziu trofeul mult râvnit pentru prima dată în istorie. Van Basten și compania au învins cu 2-0 în finală selecționata Uniunii Sovietice în urma reușitelor lui Ruud Gullit și sus-menționatului Van Basten. Chiar dacă în faza grupelor rușii au dispus cu 1-0 de olandezi, "portocala mecanică" a ocupat poziția secundă și a dat peste germani în semifinale pe care i-au bătut cu 2-1. În finală Marco Van Basten a înscris în minutul 54 un gol de generic din voleu la colțul lung sub transversală dintr-un unghi imposibil.

Patru ani mai târziu Olanda ocupa prima poziție în grupe și avea de jucat în semifinale cu surpriza EURO-1992, selecționata Danemarcei. Larsen a deschis scorul în minutul 5, iar replica olandezilor a venit 18 minute mai târziu când Bergkamp restabilea egalitatea. Larsen reușea dubla în minutul 33 și mergea la cabine cu un avantaj psihologic peste cel al olandezilor. Cu 4 minute înainte de finalul meciului Frank Rijkaard a împins meciul în prelungiri și mai apoi la loteria penalty-urilor. După loviturile de departajare Olanda nu mai reușea performanța din 84 și era eliminată: 4-5 la penalti-uri în favoarea danezilor care au și cucerit titlul în ultimul act.

La EURO-1996, "țara lalelelor" a avut din nou ghinion. După ce s-au calificat în sferturi grație golaverajului mai bun, Olanda a dat piept cu Franța. După cele 90 de minute regulamentare cât și prelungiri loviturile de departajare au fost inevitabile. Eșecul lui Seedorf a fost fatal, iar francezii au mers mai departe după ce Laurent Blanc a făcut 5-4 pentru "cocoșul galic".

Coșmarul punctului cu var a continuat 4 ani mai târziu, de această dată "portocala mecanică" s-a împiedicat în semifinale de Squadra Azzura. Trecând lejer în sferturi de Iugoslavia cu 6-1, Olanda a fost eliminată din nou la penalty-uri, în această ediție de selecționata Italiei, chiar dacă italienii au jucat din minutul 34 în 10 oameni după eliminarea lui Zambrotta.

În ediția de acum 8 ani, blestemul olandezilor a luat sfârșit: în sferturi "fenomenul" Van der Sar a parat un penalty și a calificat-o pe Olanda în semifinale. În penultimul act "portocala mecanică" a dat piept cu gazda turneului - Portugalia. În acea semifinală Olanda a fost învinsă cu 1-2, însă golul de onoare a fost înscris tot de un lusitan: Andrade și-a introdus balonul în propria poartă.

La EURO-2008, Olanda a făcut mari furori. După ce au umilit cu 3-0 Italia, 4-1 Franța și România cu 2-0, reprezentanții țării lalelelor au fost conduși 30 de minute de ruși. Cu patru minute înainte de fluierul final Van Nistelroy trimetea duelul în prelungiri. Conduși de experimentatul Guus Hidink rușii au învins prin reușitele lui Torbinskiy și Arshavin.

În ediția din acest an din Ucraina și Polonia, "portocala mecanică" se află în grupa morții alături de selecționatele Germaniei, Portugaliei și Danemarcei. Pe 13 iunie Olanda va debuta la EURO cu super-meciul împotriva "panzerelor".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu