Campionate Mondiale

joi, 11 august 2016

Mesaj pentru marii "experţi" în sport de la noi: BRAVO SERGIU TOMA!

Da. Bravo Sergiu Toma! Moldoveanul care a plecat în 2013 în Emiratele Arabe Unite pentru a reprezenta acest stat.


(Ce ne-am face noi fără "experţii" din sport)


Zilele trecute Sergiu a luat bronzul olimpic pentru arabi, o medalie, care probabil pentru el, aşa cum se vede şi în poza de mai sus, ar fi avut o însemnătate mult mai mare dacă o obţinea în componenţa echipei olimpice a Republicii Moldova.




Însă această postare nu este despre medalii olimpice, ci despre unii "experţi" în sport, care imediat ce au aflat pentru prima dată de Sergiu Toma au început să strige cu o falcă în cer şi alta în pământ:

"Iaca! Nu am ştiut să ne valorificăm talentele" sau "Acest Toma nu este un patriot" sau "Este de vină conducerea ţării, pentru că am pierdut un astfel de sportiv".

Îmi vine să vomit când citesc şi aud aceşti "experţi".



Voi aţi ştiut cine este Sergiu Toma? Voi ştiţi cum a ajuns el să reprezinte Emiratele Arabe Unite? Şi cel mai important lucru, de ce a ales să o facă?

Da, da, da. Tu cel care citeşti acum. Ai auzit ceva de Sergiu Toma în cariera ta de "expert" în sport?

Ştiai că este multiplu premiant al europenelor şi mondialelor de judo în componenţa lotului Republicii Moldova?

Ştiai că a fost desemnat cel mai bun sportiv moldovean al anului 2011?

Ştiai că nu doar el a ales acum trei ani să reprezinte Emiratele Arabe Unite, ci că sunt de fapt şase în total?

Ştiai că în 2013, paşapoartele celor şase judocani moldoveni s-au făcut în doar câteva luni, pentru că în EAU s-a apreciat potenţialul lor?

Ştiai că la Rio s-au calificat patru judocani moldoveni, trei dintre care au evoluat în componenţa lotului olimpic al EAU?

Ştiai că acest transfer masiv de judocani moldoveni ar fi putut fi oprit, însă cineva şi-a băgat piciorul?

Ştiat că Sergiu Toma evoluează în aceeaşi categorie de greutate ca şi un alt moldovean Valeriu Duminică?

Ştiai că Sergiu Toma a câştigat medalia de bronz în duelul cu Matteo Marconcini, italianul care l-a eliminat de la Olimpiadă pe singurul reprezentant al Republicii Moldova la proba de judo şi că în anumite circumstanţe Sergiu Toma şi Valeriu Duminică ar fi putut lupta pentru medalia de bronz?

Ştiai o sulă.

Explicaţia este simplă. Tu cel care te dai mare şi tare pe facebook cu replici de genul celor de mai sus nu ai susţinut niciodată un sportiv de performanţă de la noi.

Nu ai transmis un mesaj celor care îţi reprezintă ţara înainte de o competiţie importantă.

Şi explicaţia este simplă. Te doare în pix de sportul nostru.

În schimb nu poţi refuza luxul de a critica la greu, statul şi în primul rând sportivul: cum adică el să lase mizeria din Moldova şi să plece în altă ţară cu condiţii perfecte şi cu o remunerare mai mult decât decentă. Asta nu îţi poţi imagina, nu?

Peste hotare un sportiv de performanţă este purtat pe braţe. Şi nu vorbesc doar de condiţii şi bani. Vorbesc de oamenii simpli şi de amatori de sport, care îşi susţin oamenii ce îi reprezintă pe arena internaţională.

La noi nu există aşa ceva. La noi se vorbeşte doar de un succes major, deoarece le numărăm pe degete şi despre eşecuri. La noi cel mai popular subiect şi cei mai mulţi "experţi" apar atunci când avem parte de eşecuri.

Cine sunteţi voi să-l judecaţi pe Sergiu Toma sau Cristina Iovu. Sportivii care au ales condiţii mai bune, un trai decent în detrimentul unor promisiuni deşarte şi nicio urmă de susţinere din partea oamenilor de rând.

Tu nici măcar nu-i ştii la faţă, pentru dacă i-ai fi cunoscut, ai fi oprit unul dintre ei pe stradă şi l-ai fi salutat şi încurajat.

În nici într-un caz nu le iau apărarea sportivilor care au renunţat să reprezinte Republica Moldova, dar le înţeleg decizia.

Într-un stat în care nu se dă doi lei pe sport, nu te poţi aştepta la altceva. Dar fraţilor, asta nu este o noutate.

Mulţi s-ar întreba acum: dacă nu îşi schimbă statul atitudinea, de ce ar trebui să mi-o schimb eu?

Simplu. Pentru că nu te costă nimic.

Nu te costă nimic, să laşi pe cinci minute să dai Like-uri sau să jocurile de pe facebook şi să îi scrii unui olimpic de la Rio. Să îl întrebi ce mai face? Cum o mai duce?

Să îl feliciţi că în primul rând a ajuns la Olimpiadă.

Crede-mă că ei îţi vor răspunde, pentru că pe ei acest gest de asemenea nu îi costă nimic.




Un comentariu:

  1. credeam ca zici de mine care am comentat medalia, dar am vazut ca nu ma incadrez in nici una dintre replici. Deci am scapat,nu sunt eu ”expertul”

    RăspundețiȘtergere