Campionate Mondiale

duminică, 5 februarie 2017

Unde-i medalia? Dați-mi medalia! Nu-i medalia...


(foto: olympic.md)


16 august, 2016. Zi istorică pentru Republica Moldova.

Serghei Tarnovschi, ucrainean naturalizat, a cucerit bronzul pentru țara noastră în proba de canoe simplu pe distanţa de 1000 metri.

Prima în acest sport după o pauză de 20 de ani, după argintul lui Nicolae Juravschi la Atlanta.

Cristi Frisk, comentator sportiv la Moldova 1, a rămas fără glas, împingându-l parcă de la spate pe Serghei să treacă linia de sosire, iar la foto-finiș verdictul a fost în favoarea noastră. 


Bronz de ”aur” pentru Republica Moldova. Singura medalie la Olimpiada de la Rio.


18 august, 2016. Bucurie de 48 de ore. 

Cam atât durează fericirea în cazul lui Tarnovschi, dar și pentru noi cei care l-am susținut.

Canoistul a fost suspendat provizoriu și descalificat la proba de dublu de 1.000 de metri în care trebuia să evolueze alături de fratele său, Oleg.

Motivul? Serghei a fost prins dopat la un test dat cu o lună mai devreme, pe 8 iulie 2016. Respectiv, toate rezultatele obținute după, au fost anulate.

Uite așa, în loc de un bronz olimpic, ne-am ales cu o medalie de campion olimpic la dopaj. 

O medalie plină cu un hormon care face parte din lista substanțelor de tehnologie înaltă și necesită un regim specific de păstrare.

Serghei a negat că ar fi luat această substanță, iar antrenorii și președintele Comitetului Național Olimpic au confirmat acest lucru. 

Probabil, l-au crezut pe cuvânt pe canoist.


22 august, 2016. Un avocat american va apăra un ucrainean pentru Republica Moldova

Nicolae Juravschi a anunțat la emisiunea “Ţara lui Dogaru” că l-a angajat pe Paul Green, avocat care se ocupă în special de astfel de cazuri ca cel al lui Tarnovschi. El trebuia să fie omul care va ataca decizia, la moment suspectă, a Federaţiei Internaţionale de Canotaj.

Juravschi a rămas indignat de faptul cum și-au permis cei de la Federația Internațională să procedeze în așa hal. 

Tot în această emisiune a recunoscut că ştie despre substanţa interzisă depistată în urina lui Tarnovschi, dar că nu a fost înştiinţat oficial de forul internaţional.

Însă... pe site-ul CNO a apărut un comunicat în care Federaţia Internaţională de Canotaj a trimis oficial raportul cu substanţa găsită în urina sportivului. 

Ce fel de anunţ oficial trebuia să mai primească CNO?


”Nu ne-au anunțat substanța care a fost depistată... Nu aveau dreptul să-l descalifice de la a doua probă...Dar un lucru este cert: Serghei vine în Moldova cu medalia”, a spus Juravschi atunci.

E bine că ne va apăra cineva acest caz învăluit în mister, dar cine îl va plăti? Şi nu sunt vorba de câteva sute de dolari. În mod normal, un avocat din SUA ia mii de dolari pentru un caz. 

Şi dacă tot Juravschi spunea în emisiunea de la Publika, că el a angajat avocatul, atunci tot el a şi plătit. Nu federaţia naţională de canoe. 

De unde să aibă o federaţie din Moldova mii de dolari pentru a angaja un avocat de la una dintre cele mai bune companii de resort din SUA?


Dacă Juravschi s-a oferit voluntar să achite avocatul, de ce nu a făcut-o şi cu Cristina Iovu şi Anatol Cîrîcu, sportivi care au fost depistaţi pozitiv la JO de la Londra şi sportivi cărora li s-au retras medaliile? De ce nu a investigat CNO-ul? De ce nu s-a atacat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv? Oare nu s-a meritat?

Cred că orgoliul lui Juravschi ar fi trebuit să cedeze în faţa lui Tudor Casapu şi măcar să facă ceva de ochii lumii. Şi a făcut. Doar că nu pentru recuperarea medaliilor, dar pentru ca statul să nu le ia banii oferiţi în 2012 lui Cîrîcu şi Iovu. Din nou suspect.

26 august, 2016. Medalia a poposit în Moldova

O fericire amară se simțea pe chipul lui Serghei Tarnovschi. Nu așa arată un sportiv care a muncit extraordinar de mult pentru a ajunge la Olimpiadă și nu așa ar arăta un sportiv care a cucerit bronzul olimpic, la care unii doar visează.

"Pentru ce îmi trebuie aceste preparate interzise? ... Nu am nevoie de aşa ceva. Poate laboratorul a comis o greşeală, or, cei de acolo nu au demonstrat niciun document", a spus Serghei Tarnovschi.

"Se bănuieşte că ar fi mărit testosteronul în sânge, dar testosteronul prin probă de urină nu se calculează. ", a spus Nicolae Juravschi.

Acum există două variante: 

Ori Nicolae Juravschi are studii avansate în medicina sportivă și a făcut vreun masterat la un laborator anti-doping, 

Ori este direct implicat în faptul că Tarnovschi s-a dopat. 

Îmi vine greu să cred că omul a răsfoit pagini întregi de regulamente pentru a afla dacă testosteronul din proba de urină se calculează sau nu.


2 noiembrie, 2016. Două luni de tăcere, pentru că vin alegerile


După 2 luni în care au tăcut și ne-au spus neoficial, că vom contesta și vom căuta dreptate pentru Tarnovschi, au avut loc și ”alegerile” de la CNO.

Evident, cu un singur candidat, Nicolae Juravschi a fost reales pentru al cincilea mandat în fotoliul de care se ține cu dinții. 

După ce au avut loc alegerile, ”veșnicul” președinte al Comitetului Național Olimpic mai aruncă un ”os” la presă.

”Pe 27 noiembrie se va stabili dacă medalia cucerită de Serghei Tarnovschi va fi sau nu retrasă. Decizia va fi luată la Baku în urma adunării generale a Federaţiei Internaţionale de profil.”, zicea Juravschi. 

Eu înțeleg că domnul s-a pregătit îndelungat pentru alegerile la care doar el a candidat, Tudor Casapu fiind neadmis, dar oare nu era mai bine să fie anunțat acest lucru imediat când au aflat și cei de la CNO? Cineva avea nevoie de liniște și pace înainte de realegere.

8 noiembrie, 2016. Proba B ca Proba A.

Citat din comunicatul CNO:

“Federația Internațională de Canoe a expediat recent rezultatul Probei B al sportivului Serghei Tarnovschi, care reconfirmă prezența substanței interzise GHRP-2, growth Hormone Relising Peptide – 2 din Proba A, în cantitate extrem de mică.”

“Concentrația dată a substanței interzise demonstrează că nu a avut loc o utilizare conștientă sau premeditată a unui preparat interzis de către sportivul Serghei Tarnovschi.”

Concluzia de mai sus este făcută de cine? De vreun medic, de CNO, de sportiv?

“Demonstrează că nu a avut loc o utilizare conștientă sau premeditată”. 

Nu contează dacă a fost conştient sau inconştient. Nu există un pic dopat sau mai mult dopat, la fel cum nu există însărcinată un pic sau mai mult. 

Cazul Şarapova cu meldoniumul. 

A luat timp de ani buni un preparat, pentru că avea probleme cu sănătatea, iar din 2016 a fost pus pe lista interzisă a Agenţiei Mondiale Anti-Doping. Era şi normal să găsească urme de meldonium în urină sau sânge. 

Ei şi? Credeţi că cuiva i-a fost milă de ea sau a atras atenţia statutului ei în sportul mondial. NU. 

Suspendare şi la revedere. Concluzia este simplă: nimănui nu-i pasă cum a ajuns în sânge substanţa interzisă. Este important că a fost depistat. 

Că a luat involuntar sau în scopuri medicale verdictul este unul: DOPAT = SUSPENDAT.

27 noiembrie, 2016. Mai așteptați.

Nu s-a decis nimic. Cei de la Federația Internațională de Canotaj mai au nevoie de timp, iar CNO va  reveni în scurt timp cu detalii. Ei bine, nu au fost doar detalii.


30 noiembrie, 2016. Eu m-am dopat, dar de fapt nu. 

Reales, șezând comod în fotoliu pe strada Șciusev, Juravschi nu a mai ieșit la rampă cu declarațiile. Și-a trimis vicepreședinții la o conferință cu presa și o convorbire pe Skype cu domnul avocat Paul Green. Iată și bomba care a aruncat-o.

"Testul negativ după evoluţia la Olimpiadă, dar şi depistarea unei cantităţi mici a unei substanţe interzise în ajunul Jocurilor Olimpice demonstrează că substanţa nu a putut produce vreun efect. 

Cu atât mai puțin - să aibă vreo influenţă asupra performanţei obţinute de sportiv. Era important să demonstrăm că produsul a fost contaminat cu substanţa interzisă şi noi am făcut-o cu succes. 

Tarnovschi a întreprins toate măsurile regulamentare înainte de a folosi acest supliment. Vina lui este minimă, astfel se aşteaptă la o suspedanre de 4 luni". (Domnul avocat a avut dreptate în ceea ce ţine de cifra patru, doar că au venit nu 4 luni de suspendare, dar 4 ani, despre asta mai jos)

Deci, până acum toți te priveau în ochi și cu o voce sinceră îți spuneau într-un glas că: ”Nu. Noi nu ne-am dopat”, iar avocatul zice că: ”Da, el s-a dopat, doar că nu a știut de acest lucru.” 


Și nu este doar asta care îți confirmă că ceva este mult mai mult decât putred în acest caz.

”Atunci când se efectuează un test anti-doping, sportivul scrie în fişă toate preparatele pe care le-a folosit. Faptul că el a scris totul acolo, demonstrează că el a folosit neintenţionat substanţa interzisă", a specificat secretarul general CNOS, Cristina Vasilianov. 


Dacă nu v-a fost de ajuns, citiți mai jos cea mai tare explicație

"Serghei a folosit acest produs un an şi jumătate şi a efectuat mai multe teste anti-doping, iar rezultatele mereu au fost negative. Substanţele de bază ale suplimentelor nutritive pentru sportiv sunt produse în China. De aceea, într-un caz dintr-o sută, sau dintr-o mie, se întâmplă așa ceva", a spus medicul lotului olimpic, Alexandru Buză.

Pentru mine acest circ de conferință a fost perceput așa: 

”Eu m-am dopat, dar de fapt nu. De fapt m-am dopat, dar nu am știut. Mai pe scurt, să vorbească avocatul că el știe mai bine ce am făcut eu.”

26 ianuarie, 2017. Un apartament pentru cel dopat pe neștiute.


La cina olimpică Juravschi a făcut ceea ce nu a făcut Ministerul Tineretului și Sportului: l-a premiat pe Tarnovschi pentru meritele deosebite în 2016. 

Ce mai contează scandalul de dopaj. Tarnovschi a primit în dar un apartament și a reacționat de parcă ar fi fost acuzat din nou de dopaj.

”Da, e o surpriza. Nu am ştiut. Am aflat doar când am ieşit pe scenă, când au anunţat. Mi-au dat cheile, dar nu ştiu detalii. Cred că o să-mi placă apartamentul. Este un pas mare, să merg mai departe, să aspir la ceva mai mare.”

Anterior, Juravschi i-a mai dat și o mașină. Care este următorul pas? Să-i găsească o soție?


1 februarie, 2016. Începutul sfârșitului.

Guvernul a alocat din fondul de rezervă 3,95 milioane de lei pentru premierea sportivilor care au obținut rezultate la Olimpiada de la Rio.

În listă nu s-a regăsit Tarnovschi, însă există un punct în hotărârea de Guvern: 

În cazul în care sportivii vor fi prinși dopați după ce au primit banii de la stat, vor avea la dispoziție 90 de zile să returneze banii. 

Aici se dă de bănuit că toată această istorie cu Tarnovschi a fost tărăgănată pentru ca ucraineanul naturalizat să rupă niște bani de la stat aflându-se într-o situație incertă și mai mult decât delicată. 

Și mai jos înțelegeți de ce.



2 februarie, 2016. Cireașa de pe tort, copt pe bază de dopaj


Vine scrisoarea mult-așteptată de la Federația Internațională de Canotaj, sau mai bine zis CNO a făcut publică decizia forului mondial, deoarece totul este în ceață în acest scandal plin de dopaj, cu cea mai proastă veste posibilă.

1. Tarnovschi s-a dopat. Returnați medalia de bronz cucerită la Rio. 

2. 4 ani de suspendare pentru dopaj.

Alb pe negru, simplu de tot. 

În sfârşit cineva şi-a luat inima în dinţi şi a decis să informeze lumea. Doar că nu este de ajuns circul din ultima jumătate de an. CNO a decis să atace decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. 

Doar că acest apel va costa aproximativ 25 de mii de euro

Şansele sunt extraordinar de mici, aşa că, practic se vor cheltui în zadar bani mulţi pentru a menţine medalia de bronz în Moldova. 

Asta pentru că Comitetul Internaţional Olimpic nu poate retrage o distincţie până TAS-ul nu dă un verdict. Eu nu număr banii altcuiva. 

Este important să nu fie din bani publici.

Doar că aici Juravschi se dă de gol din nou că finanţează direct apărarea lui Tarnovschi.

Şi care este concluzia după tot acest balamuc?

La noi, la fel ca şi în restul domeniilor, în sport cineva e cineva, iar altcineva nu e cineva.

Da, nu avem infrastructură. Da, suntem o ţară săracă. Dar de ce trebuie să ne facem şi proşti?

Se caută un vinovat

De ce proiectul “Tarnovschi” al domnului Juravschi a eşuat? 

Suntem într-o perioadă în care dacă manânci banane poţi să fii prins dopat. Dacă ştiai că canoistul are şanse mari la medalie, de ce nu l-ai protejat, cu atât mai mult ca a ajuns deja la statutul de “fiul” tău.

De ce dacă sportul tău de suflet este canotajul nu faci mai mult pentru  ţară decât este la momentul actual, asta în loc să dai apartamente şi maşini?

Ce facem mai departe?

Nimic. La fel ca şi cu scandalul drapelului inversat la Olimpiada de la Soci, în care ai noştri au defilat la ceremonia de deschidere în costume şi fulare cu drapelul Republicii Moldova inversat. 

Nu au fost demisii atunci sau o reacţie cât de cât normală şi nici nu vor fi nici acum.

Peştele de la cap se strică. Putem creşte multe generaţii de campioni, dar ce folos dacă nu avem grijă de ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu