Campionate Mondiale

duminică, 17 iunie 2012

A cincea părere: Schindler`s List – Lista vieții




Pelicula cu 7 premii Oscar a fost vizionată și de mine ieri-noapte. Deși a fost realizat în 1993 eu l-am văzut doar ieri. Întrebarea care mi-o pune este: de ce îmi găsesc timp să urmăresc prostii gen Avengers sau Hulk și nu caut timp sau mai bine zis nu găsesc forța de  sta 3 ore în fața monitorului pentru o astfel de capodoperă.
Un film bazat pe fapte reale are ca linie de subiect persecuția evreilor pe timpurile celui de-al doilea război mondial.

Oskar Schindler – ”neamț”, ”fritz” sau pur și simplu nazist și-a ridicat un imperiu pe forța de muncă evreiască și la pierdut tot atât de repede pe cât l-a construit.

Dar toate pe rând.....

Venit de cine știe unde, rupt de sărăcie. Oskar și-a făcut prieteni cu influență în partidul lui Hitler și a înceăut să-și clădească ceea ce va deveni mai târziu o scăpare pentru inamicul numărul 1 al naziștilor.
Schindler le dădea evreilor un loc de muncă la o fabrică care producea pentru armata svasticii și nu plătea impozite. Astfel fără niciun efort Oskar ”făcea bani cu ciocanul”. Ceea ce a început ca o afacere s-a încheiat cu o dragoste pentru poporul evreiesc.
Sub muzica vioarei Spielberg a creat un dialog de milioane care reflectă toată esența războiului din toate timpurile.

-          Nimeni nu va uita aici numele lui Schindler. Sunt convins de asta. Vor spune: Oskar Schinler, pe el îl ținem minte. El a creat ceva extraordinar. Așa ceva nu a mai făcut nimeni. A venit fără nici un ban, cu o singură valiză. Însă a reușit să transforme o companie falită  într-o mină de aur.
-          Mă bucur să văd că nimic nu s-a schimbat.
-          Greșești Emily. Mă măcina ceva de foarte mult timp. Un lucru neînțeles de mine dar care îmi lipsea. Toate afacerile pe care le preluam nu erau profitabile. Aici am găsit ingredientul. Anume aici este acea care aduce succes și nu eșec.
-          Norocul?
-          Războiul.

Dialogul între cei doi soți Schindler te pune într-adevăr pe gânduri.
Linia filmului este schimbată o dată cu ”Noaptea de Cristal”, naziștii au început persecuția, iat Schindler pierdea bani și acumula noi trăsături de caracter, cea mai importantă fiind dragostea față de evrei.
O multitudune de personaje bine alese de către producători care nu pot nemulțumi ochiul rafinat al amatorului de filme istorice.

Finalul este unul într-adevăr emoționant. Un final pe care l-am visat într-un coșmar: inelul din aur făcut din dinții unui evreu pentru salvatorul poporului persecutat de ciuma secolului.

Idee : 10+, de altfel ca și aproape toate filmele despre război
Calitate : 9, pot fi criticat aici, însă pelicula alb-neagră îi dă un farmec cu totul și totul aparte
Scenariu: 8, probabil pentru că este bazat pe fapte reale
Jocul actorilor: 10+, m- a făcut să mă simt în timpul persecuțiilor evreilor
Profit: 25 de milioane este bugetul peliculei, iar profitul este de 300 de milioane (destul de impresionant nu?). Cele mai mari încasări s-au înregistrat în SUA, iar week-endul premierei s-au scos 65 de milioane de dolari.
Te face să dormi: doar dacă nu ești cultivat în ale istorie și dacă te interesează doar filmele rușilor despre război
Opinia specialistului: Pe IMDB.com -  Jumătate de milion de amatori au conturat o medie de 8.9 pentru filmul lui Spielberg. Cu 7 premii Oscar, pelicula se află pe poziția a șaptea în Top 400 pe site-ul anterior menționat.
Recomand: 90%

Un film în care cineva își dă toată averea agonistă pe cumpărarea celor care i-au adunat-o, merită a fi văzut cel care condamnă crimele de război. Omul care a sărutat în fața ofițerilor naziști o evreică merită tot respectul celora care condamnă politica dusă de Hitler.

Această listă este bunul absolut. 
Ea este însăși viață. 
Tot ce este în afara sa este prăpăd și moarte.



Un comentariu:

  1. filmul pare a fi interesant dupa descrierea ta, dar si nota de pe imdb e buna! o sl privesc, sper sa nu fie la fel ca celea rusesi!

    RăspundețiȘtergere